KARIES RAMPAN PDF

The PDF file you selected should load here if your Web browser has a PDF reader plug-in installed (for example, a recent version of Adobe Acrobat Reader). FINALIS LOMBA OPERCULUM PSMKGI , Jakarta Oleh: Mochammad Yusuf (FKG ) Azimah Nurin Nafilah (FKG ). Rampan caries is the habit of bottle feeding at night, sweets preference and often meals Mutans Dengan Keparahan Karies Pada Anak Rampan Karies.

Author: Kecage Akinonris
Country: Ethiopia
Language: English (Spanish)
Genre: Medical
Published (Last): 9 October 2014
Pages: 122
PDF File Size: 14.8 Mb
ePub File Size: 3.73 Mb
ISBN: 670-7-92460-155-8
Downloads: 59170
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Douk

Dicapai Nov 11, Download full text English, 6 pages.

PENCEGAHAN DAN PERAWATAN KARIES RAMPAN | Mariati | JURNAL BIOMEDIK

Gula dan kepurbaan karies gigi]. Dicapai 10 Disember Dental Cariesbergabung dengan kerajaan Singapura. Sebuah lesi yang muncul berwarna perang gelap dan berkilat menunjukkan kerosakan gigi pernah hadir tetapi proses penyahmineralan telah berhenti, meninggalkan karids kotor. Akar mempunyai lapisan yang sangat nipis simentum atas lapisan besar dentin, dan dengan itu karies paling menjejaskan simentum juga memberi kesan dentin. Tidak seperti enamel, dentin bertindak balas kepada perkembangan karies gigi.

Dalam kes dentin repatatif, sel-sel lain yang diperlukan untuk mengambil alih peranan odontoblas yang dimusnahkan.

Di samping itu, sebagai asid dari bakteria menyahmineral kristal hidroksiapatit, kalsium dan fosforus dikeluarkan, yang membolehkan selama pemendakan lebih kristal yang jatuh lebih mendalam ke dalam tubul dentin. Brock – Biology of Microorganisms.

  GETRIEBETECHNIK SKRIPT PDF

Diserap daripada bahasa Inggeris dengan menukar huruf c ke k. Bakteria dalam mulut seseorang menukar glukosafruktosadan paling umum sukrosa gula meja kepada asid seperti asid laktik melalui sebuah proses glikolitik dipanggil penapaian. Pendedahan plumbum dalam rahim dan neonatal menyebabkan kerosakan gigi. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Kesan daripada proses ini termasuk penyahmineralan kristal dalam enamel, disebabkan oleh asid, dari masa ke masa sehingga jaries dari segi fizikal menembusi dentin.

Kekerapan iaitu gigi terdedah kepada persekitaran kariogenik berasid mempengaruhi pembangunan karies.

Ini boleh berlaku, contohnya, apabila kanak-kanak terus minum minuman bergula dari botol bayi lihat perbincangan kemudian. Lebih sejuta tahun yang lalu, hominid seperti Australopithecus menghidap kaviti. Laman diaksespada 15 Ogos Rampan caries is the habit of bottle feeding at night, sweets preference and often meals sucking.

Kerosakan gigi

Kerana sakit gigi merupakan suatu dapatan lewat, banyak lesi tidak dikesan awal, mengakibatkan cabaran pemulihan dan kehilangan gigi meningkat. Terdapat sesetengah penyakit dan iaries yang menjejaskan gigi yang boleh meninggalkan individu pada risiko yang lebih besar bagi kaviti. Fluorida membantu mencegah kerosakan gigi dengan mengikat kristal hidroksiapatit dalam enamel. Oleh yang demikian, karies gigi boleh maju selama tempoh masa yang panjang tanpa sebarang sensitiviti gigi, membolehkan kerugian yang lebih besar struktur gigi.

Gizi gula yang rendah, berus gigi, fluorida [2]. Gizi tinggi dengan gula ringkas, penyakit kencing manissindrom Sjogrenrawatan yang mengurangkan air liur [4].

  ATHEROS AR2313 PDF

Kerana simentum menyelubungi permukaan akar tidak hampir tahan lama apabila enamel pemetian korona, karies akar cenderung untuk maju lebih cepat daripada kerosakan pada permukaan lain. Caries-preventive effect of fissure sealants: Pada tahun an, W.

Kanal ialah teralat dengan fail endodontik untuk membersihkan dan membentuk mereka, dan mereka kemudian biasanya diisi dengan bahan seperti getah dipanggil getah perca. Satu Kajian Sistematik dan Meta-Analisis].

Dentin hasilnya mengandungi tubul dentin berbentuk tidak sekatayang mungkin tidak beratur dengan tubul dentinal sedia ada. Seperti mana bakteria memakan gula dan menggunakannya untuk kariex mereka sendiri, mereka mengeluarkan asid laktik.

JURNAL BIOMEDIK

Secara umum, rawatan awal lebih cepat dan iaries murah daripada merawat kerosakan yang luas. Check date values in: Beberapa makanan yang mempunyai pH keasidan 5. Medieval teeth ‘better than Baldrick’s’hosted on the BBC news website. Rawatan terdiri terutamanya daripada ubat-ubat herba dan azimat, tetapi kadangkala juga termasuk pembekaman. Pada masa yang sama, terdapat peningkatan pemineralan sekitar tubul.

Penggunaan eksplisit et al.